Recordaantal deelnemers tijdens Visual Art Rally

De formule om elk jaar het parcours compleet te vernieuwen heeft duidelijk succes gehad. Tijdens de alweer vijfde editie van de Visual Art Centraal Nederland Rally hebben zich in totaal bijna 100 teams ingeschreven! Nog niet eerder mochten wij zoveel deelnemers aan de start verwelkomen.

De grote favoriet voor de eindzege lijkt Jasper van den Heuvel. De man uit Terschuur won de laatste drie edities van het evenement, en hoopt samen met Lisette Bakker daar een vierde opeenvolgende zege aan toe te voegen. In de R5-categorie kan Van den Heuvel genoeg concurrentie verwachten. Zo is leider in het Nederlands Kampioenschap Bob de Jong van de partij met een Hyundai i20 R5, waarin hij het opnieuw opneemt tegen titelrivaal Kevin van Deijne in de Skoda Fabia R5. Met dezelfde auto moet Melissa Debackere de Belgische eer gaan verdedigen. Een vrouwelijke rallycoureur is op zich al een uniek gegeven, maar Debackere is ook nog eens iemand die daadwerkelijk voor een topklassering kan gaan. Ook voor de 73-jarige rallyveteraan Henk Vossen geldt dat meerijden in de top op zijn leeftijd een uniek gegeven is. Vossen deed vroeger al mee voor de eindzege tijdens de oude Tulpenrallye, en zal ongetwijfeld zijn voordeel kunnen opdoen met die ervaring, nu een van deze oorspronkelijke proeven na dertig jaar terugkeert op de rallyproeven. Het 21-jarige rallytalent Roald Leemans maakt de lijst compleet, en zal na een crash tijdens zijn R5-debuut ongetwijfeld wat recht willen zetten over twee weken.

Door het vernieuwen van het parcours is het eindklassement iedere editie opnieuw verrassend. Dat bleek ook vorig jaar, toen Jim van den Heuvel zijn debuut met de Ford Fiesta Proto knap afsloot als tweede algemeen, en daarachter de strijd om de derde positie werd gekleurd door de Mitsubishi’s van Ad Smits en Henk Bakkenes. Alle drie komen opnieuw met een Mitsubishi aan de start en zullen ongetwijfeld weer voor een topresultaat willen gaan. In hun eigen klasse moeten ze daarbij nog opboksen tegen regerend nationaal kampioen Lambert Parren en Roel van der Zanden, waarvan die laatste zich overtuigend tussen de R5’s wist te plaatsen tijdens de Zuiderzeerally totdat hij de handdoek in de ring moest gooien. Pierre Brouwer en Michiel Eckhaus zijn de overige deelnemers die met een Mitsubishi aan de start komen. Voor wie meer fan is van Subaru’s is er tevens genoeg spektakel, met onder meer de Subaru Impreza 555 van Nick den Braber aan de start. Ook Martijn van Hoek en Mark Jansma komen aan de start met een Subaru.

Zoals u misschien al wel weet zal met de komst van KP Kallenbroek een oude proef uit de Tulpenrallye worden teruggehaald tijdens deze editie van ons evenement. De auto’s die toen streden om de eindzege zijn niet te vergelijken met het huidige materiaal. Met de Visual Art Historic Rally zullen oude tijden daarentegen herleven. In deze wedstrijd wordt er op snelheid om de eindzege gestreden met materiaal dat toentertijd de deelnemersvelden kleurden. De rallyveteranen zullen zich ongetwijfeld nog de doorkomsten herinneren van de Audi Quattro’s, BMW M3’s, Ford Escorts en Opel Manta’s. Deze en vele andere legendarische auto’s zullen in actie te zien zijn op zaterdag 13 april. Er zijn tevens een aantal primeurs die het deelnemersveld extra kleur geven. Zo mag er genoten worden van legendarische auto’s als een Ford Cortina uit 1965 en een Lancia Fulvia uit 1972!

Ook in de Short Rally wordt er op competitief gebied gestreden, al zal deze wedstrijd aanzienlijk korter duren dan de Rally en Historic Rally duurt. Het Rally Team Visual Art is als hoofdsponsor van ons evenement natuurlijk aanwezig, en met twee Nissan 350Z’s zullen zij ongetwijfeld spektakel gaan opleveren wanneer ze langs hun eigen bedrijf oprijden op het industrieterrein van de Watergoor in Nijkerk. Natuurlijk hopen beiden een gooi te doen naar een podiumklassering, maar met leider in het Short Rally Kampioenschap Janjur Monshouwer en winnaar van de vorige editie Mark Brands aan de start zal dit zeker niet makkelijk worden… Daarnaast is er nog een primeur van Maarten Buitenhuis, die een Alfa Romeo Giuletta aan de start brengt.

Tot slot is er nog de opstapklasse voor beginnende rallyteams of rallyteams met een lager budget, die toch op competitief gebied mee willen strijden. De komst van de Peugeot 206 Rally Cup heeft dit mogelijk gemaakt. In twee jaar tijd heeft de Cup een aanzienlijke groei gemaakt, en bijna twintig equipes zullen het tijdens de Visual Art Rally tegen elkaar opnemen. Onlangs interviewden wij mede-oprichter Rutger-Jan Hesselink over de 206 Rally Cup. Het interview daarvan is hier terug te lezen.

In de 206 Rally Cup komt onder meer het Barneveldse team van Teiwes Rallysport in actie. Dylan en vader Johan Teiwes zijn na een sterk debuutjaar geen onbekenden meer in de rallysport, terwijl voor Dylan’s broertje Calvin Teiwes geldt dat zijn debuutjaar pas net begonnen is. Het team van NRT Rallysport heeft daarentegen al heel wat kilometers gemaakt in de sport. Ook dit jaar verschijnt Karel Nortier weer aan de start met de Opel Astra GSi, waar Timothy Kion hem zal gaan bijstaan. Zoon Martin Nortier neemt op zijn beurt plaats naast Gert-Jan Kobus, die de wedstrijd zullen gaan afwerken met een Peugeot 208 R2.

Wilt u niets missen van de actie? Houd dan onze website op de hoogte en kom op zaterdag 13 april kijken tijdens de Visual Art Rally.

Foto: Henrico Fotografie

2 commentaren

  1. Arn van den Abeelen Arn van den Abeelen
    8 april 2019    

    Ik zal er zijn zaterdag. 😄 Als official. We zullen zorgen dat er lekker gereden kan worden!

  2. Marco vd dolder Marco vd dolder
    12 april 2019    

    Weten jullie ook een mooie plek om te staan en hoe laat het begint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *